Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Βελτιωμένος ο καιρός την νέα εβδομάδα στον Διόνυσο

Ο καιρός στον Διόνυσο...











Ο καιρός σιγά σιγά θα ανοίξει τις επόμενες μέρες ήδη από αύριο με αρκετή ηλιοφάνεια ,εξασθένιση των ανέμων και άνοδο της θερμοκρασίας.Μοναδική παραφωνία το έντονο κρύο νωρίς το πρωί αλλά και τις βραδινές ώρες όπου θα ευνοηθούν οι συνθήκες για θερμοκρασιακή αναστροφή.Μικρή πτώση της θερμοκρασία την Τρίτη αλλά από εκεί και μετά και πάλι θα ανέβει η θερμοκρασία.
Λίγες νεφώσεις γενικά και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Ο καιρός στον Διόνυσο το Σαββατοκύριακο 26-27/11/2011


Ο καιρός στον Διόνυσο















Το Σάββατο θα ξεκινήσει με διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά και νεφώσεις που μέσα στην ημέρα θα πυκνώνουν και θα επικρατήσει πλήρης νεφοκάλυψη και ο καιρός θα καταστεί πιο μουντός με χαμηλή νέφωση βορειοανατολικού ρεύματος αλλά και κάποιες υψηλότερες νεφώσεις.Λίγες ψεκάδες ή και ψιλόβροχο είναι πιθανό να σημειωθεί το απόγευμα-βράδυ(μικρή πιθανότητα αλλά υπαρκτή).

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικό 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4-5οC και θα φτάσει τους 7-8οC.


Tέλος την Κυριακή ο καιρός θα ξεκινήσει μουντός με πυκνή συννεφιά και χαμηλή νέφωση στην Πεντέλη ορογραφικού τύπου που θα δίνει πιθανές ψεκάδες  ασθενούς χαρακτήρα και μικρής διάρκειας..Από το μεσημέρι αργά και κυρίως το απόγευμα ο καιρός θα αρχίσει να σπάει σημαντικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4-5οC και θα φτάσει τους 8-9οC στην γύρω περιοχή .
Οι θερμοκρασίες πάντα ισχύουν για όλο τον οικισμό του Διονύσου(από τα 400m -Ρέα μέχρι και τα 600m στον Διόνυσο αλλά και στον Άγιο Πέτρο).
Ενισχυμένος θα είναι ο άνεμος στην κορυφή του Διονυσοβουνίου καθώς και στα ανατολικά προς Άγιο Πέτρο.

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

O καιρός στον Διόνυσο το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη 23-24/11/2011

O Kαιρός στον Διόνυσο...


Το επόμενο διήμερο ο καιρός θα καταστεί πιο μουντός με εναλλαγές πυκνής συννεφιάς και διαστημάτων ηλιοφάνειας.Αραιές κατά βάση νεφώσεις με την ινώδη γαλακτώδη όψη που θα πυκνώνουν αρκετά ενώ θα υπάρχουν και διάσπαρτες νεφώσεις .Περιορισμένη ορατότητα,σχετική θολούρα και ασθενείς ανέμους και πρόσκαιρα νότιοι ασθενείς.
Η θερμοκρασία σε άνοδο θα κυμανθεί από 6-8οC και θα φτάσει τους 10-12οC..

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Καλός ο καιρός την Δευτέρα+Tρίτη στον Διόνυσο

Πρόγνωση καιρού για το διήμερο  21-22/11/2011-Προοπτική:


Πολύ καλός θα είναι ο καιρός αύριο στην περιοχή με αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις που μέσα στην ημέρα θα πυκνώνουν κατά διαστήματα .
Περιορισμένη η ορατότητα τις πρωινές ώρες και αυξημένη σχετικά υγρασία τις πρωινές και νυχτερινές ώρες αλλά και για τις μεσημβρινές ώρες θα είναι αρκετή.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και όσον αφορά τις ελάχιστες αλλά και τις μέγιστες θερμοκρασίες και θα κυμανθεί από 4-5οC τις πρωινές ώρες και θα φτάσει τους 9-11οC.
Το κρύο θα παραμείνει τις πρωινές και νυχτερινές ώρες αλλά το επόμενο διήμερο θα μαλακώσει λίγο ο καιρός και το βράδυ λόγω των ασθενών νοτιάδων.
Σιγά σιγά οι άνεμοι θα εξασθενήσουν σημαντικά και θα στραφούν από την Τρίτη και κυρίως την Τετάρτη σε νότιους που θα μεταφέρουν θερμότερες και πιο υγρές μάζες με αποτέλεσμα την περισσότερη θολούρα στην ατμόσφαιρα-περιορισμένη ορατότητα ενώ θα υπάρχει και συννεφιά κατά τόπους αρκετά πυκνή.Πιθανές ομίχλες το επόμενο διήμερο Τρίτη-Τετάρτη .Αυτό γιατί ο νοτιάς που θα διαρκέσει για λίγο πρόσκαιρα (καθώς από την Πέμπτη και μετά οι άνεμοι θα ξαναγυρίσουν  βόρειοι) θα σπάσει λίγο την χρόνια εμμονή των βοριάδων και θα ανεβούν σημαντικά έστω και πρόσκαιρα οι ελάχιστες θερμοκρασίες.Φυσικά θα ανέβει και η θερμοκρασία το μεσημέρι φτάνοντας το επόμενο διήμερο τους 11-13οC . Οι ελάχιστες θα ανέβουν 4-5 οC και ο καιρός θα μαλακώσει πρόσκαιρα μέχρι να ξαναμπούν οι βοριάδες όπου θα ξαναπέσει η θερμοκρασία.


Φθινοπωρινές εικόνες από Διόνυσο...... 




Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Παγωνιά -πάχνη σήμερα το πρωί και τσουχτερό κρύο....













Ελάχιστες θερμοκρασίες σήμερα Κυριακή 20/11/2011:


Διόνυσος(500m): 4,4οC
Ρέα (450m): 5,0οC
Αγ.Στέφανος(380m): 4,0oC
Δροσιά(390m): 5,3οC
Αγ.Πέτρος(470m): 5,3οC 


Σάββατο 19/11/2011
Χαμηλές θερμοκρασίες λόγω της ξαστεριάς -άπνοιας που δημιούργησαν έντονη θερμοκρασιακή αναστροφή με αποτέλεσμα να πέσει πάγος κατά τόπους και κυρίως πάχνη.Η ορατότητα σε κάποια σημεία είναι περιορισμένη ενώ χαμηλή νέφωση υπάρχει στην Πεντέλη.
Ελάχιστες θερμοκρασίες σήμερα:
Σταμάτα (390m) : -1οC
Διόνυσος(500m): 2,9οC
Ρέα (450m): 3,4οC
Αγ.Στέφανος(380m): 2,9oC
Δροσιά(390m): 3,8οC
Πρωινές εικόνες από την παγωνιά-πάχνη στην Σταμάτα Αττικής:





Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Τελευταία μέρα με μουντό καιρό στον Διόνυσο...Καλός ο καιρός το Σαββατοκύριακο



Μετά και την σημερινή μέρα ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση με αρκετή ηλιοφάνεια,πολύ καλή διαύγεια και ορατότητα,και λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις άνευ σημασίας.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ενώ οι άνεμοι θα παρουσιάσουν εξασθένιση και θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3-4 και τοπικά 5 μποφόρ.
Ωστόσο νωρίς το πρωί θα κάνει τσουχτερό κρύο ενώ θα σημειωθεί και πάχνη,σε συνδυασμό με την ξαστεριά και την άπνοια.Η θερμοκρασία θα κατρακυλήσει μέσα στην νύχτα και τις πρωινές ώρες και κυρίως στις γύρω περιοχές(Σταμάτα,Αμυγδαλέζα,Άγιος Στέφανος,Ροδόπολη,Ρέα κ.τ.λ) όπου η θερμοκρασία θα πέσει στους 0-2οC ενώ στο Διόνυσο το πρωί η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στους 3-4οC.
Το μεσημέρι η θερμοκρασία θα φτάσει τους 10-12οC και τοπικά 13οC.


Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Μουντός ο καιρός μέχρι και την Παρασκευή στον Διόνυσο


                                  Ο καιρός στον Διόνυσο τις επόμενες μέρες
                                                                                 


Γενικότερα για την βόρεια-βα Αττική 


Νέες ασθενείς χιονοπτώσεις θα έχουμε τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή και κυρίως το πρωί της Παρασκευής από τα 900 μέτρα στην Πάρνηθα και πάνω ενώ αυτή τη φορά οι πιθανότητες είναι μεγαλύτερες και για την κορυφή της Πεντέλης από τα 950μέτρα και πάνω ....(" καθώς στην κακοκαιρία που πέρασε λόγω της θέσης του αντικυκλώνα νοτιοανατολικά δεν έκατσε το -2 στα 850hpa τόσο στην βορειοανατολική Αττική αλλά φυσικά στην Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα,αυτή τη φορά δεν φαίνεται κάτι να το εμποδίζει στο να κατέβει σωστά ,φυσικά αν ισχύσει και από τα 2 μεγάλα μοντέλα το -2 στα 850hpa που φαίνεται για το πρωινό της Παρασκευής)

Λίγος ορογραφικός υετός αυτές τις μέρες με την μορφή ψεκάδων-ψιλόβροχου-χιονόνερου θα σημειωθεί στα υπερβόρεια ορεινά τμήματα της βόρειας-βορειοανατολικής Αττικής .

Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση και κυρίως αυτή θα είναι αισθητή με τις ελάχιστες 1-2οC πιο κάτω από τα σημερινά επίπεδα.Φυσικά και οι μέγιστες θα σημειώσουν μικρή πτώση και κυρίως την Παρασκευή.

Το Σαββατοκύριακο θα έχουμε άνοδο της θερμοκρασίας ωστόσο θα έχουμε παγωνιά τις πρωινές ώρες σε πεδινές-ημιπεδινές-ημιορεινές περιοχές(της βόρειας βορειοαντολικής Αττικής) όπου ευνοείται έντονα ο παράγοντας της θερμοκρασιακής αναστροφής σε συνδυασμό με την ξαστεριά και την σημαντική εξασθένιση των ανέμων.

Οι θερμοκρασίες θα πλησιάσουν τους 0-2οC ενώ θα σημειωθεί και πάχνη .
Ωστόσο οι μέγιστες θα είναι σαφώς ανεβασμένες το σ/κ .
Εντυπωσιακές θα είναι χιονισμένες κορυφές της Εύβοιας(Δίρφη κυρίως) καθώς και η Πάρνηθα,ο Κιθαιρώνας) καθώς ο καιρός θα είναι πιο ανοιχτός με σχετικά καλή ορατότητα.


 Συγκεκριμένα για τον Διόνυσο 
Βαρύ το σκηνικό του καιρού με συννεφιά-μαυρίλα,χαμηλή νέφωση στην κορυφή της Πεντέλης με πιθανότητα για ψεκάδες και τοπικά ψιλόβροχο.Έτσι θα είναι ο καιρός μέχρι και την Παρασκευή,τα διαστήματα με καλό καιρό και ανοίγματα θα είναι περιορισμένα.


Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4-5οC και θα φτάνει τους 6-7οC .(σε περίπτωση πρόσκαιρων ανοιγμάτων του καιρού και λίγο παραπάνω).


Βελτίωση του καιρού το Σαββατοκύριακο με περισσότερη ηλιοφάνεια,άνοδο της θερμοκρασίας και εξασθένιση των ανέμων.


Ωστόσο το κρύο θα είναι αισθητό νωρίς το πρωί και την νύχτα με την ξαστεριά όπου θα σημειωθεί και πάχνη στα πιο πεδινά τμήματα και στις γύρω περιοχές.
Ακολουθεί αναλυτικός χάρτης Βορειοανατολικής Αττικής:




Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Εικόνες από την χιονισμένη Πάρνηθα-Τρίτη 15/11/2011

                                            Όταν η Πάρνηθα ζωγραφίζει......

Υψόμετρο 1200 μέτρα τραβηγμένες οι φωτογραφίες καθώς από εκεί και πάνω ο δρόμος  ήταν μη προσβάσιμος ....









Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Χιόνια στην Πάρνηθα(14/11/2011)-Φωτογραφικό υλικό

Φωτογραφικό υλικό από Πάρνηθα


Μια αρκετά δύσκολη εξόρμηση σήμερα στην Πάρνηθα με αντίξοες καιρικές συνθήκες καθώς οι ριπές των ανέμων αγγίζανε ακόμα και τα 10 μποφόρ.Αρκετά χαμηλή νέφωση-ομίχλη και κατά διαστήματα χιονόπτωση με την μορφή στουπόχιονιου-ρυζόχιονου να σε χτυπάει στο πρόσωπο με αυτόν τον αέρα όπως η άμμος της παραλίας το καλοκαίρι όταν φυσάει.
Όσον αφορά τα υψόμετρα χιονόπτωσης και χιονόστρωσης ,τα χιόνια ξεκίναγαν από τα 900-950μέτρα(ελαφριά χιονόστρωση-πάσπαλο) στα 1000-1050μέτρα είχε γύρω στους 3-5 πόντους ενώ στα 1100 μέτρα το χιόνι έφτανε τοπικά τους 8-10πόντους .Στα 1160-1200 μέτρα που είναι το καταφύγιο στο Μπάφι το χιόνι έφτανε τους 15-20 πόντους.(τοπικά και παραπάνω εκεί που υπήρχαν ανεμοσούρια).Ενώ λογικά στην κορυφή καθώς δεν φτάσαμε το χιόνι πρέπει να φτάνει τα 30 εκατοστά.
Άρα λογικά πρέπει να υπήρξε χιονόπτωση τοπικά μέχρι και τα 800-900 μέτρα Πάρνηθα με βάση αυτά που είδαμε.
Φυσικά στην Πεντέλη και στον Υμηττό δεν παρατηρήθηκε χιονόστρωση (ίσως κάποιες νιφάδες μόνο στην κορυφή της Πεντέλης).