Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Nowcast - O καιρός στην Αττική τις επόμενες ώρες και αύριο Σάββατο 24/12/2011





Μετά τις χιονοεκπλήξεις που είχαμε τις
πρωινές ώρες με χιονοπτώσεις ακόμα και
στην Μαλακάσα,Καπανδρίτι,Βαρνάβα,και κυρίως σε Βίλλια-Κάζα,Θρακομακεδόνες και γενικά σε υψόμετρα πάνω από 450-600 μέτρα όχι παντού όμως γιατί στην Πεντέλη και στον Διόνυσο ναι μεν το πρωί είχαμε βροχή και λιωμένες νιφάδες ενώ πάσπαλο στην Πεντέλη πάνω από τα 800-900 μέτρα κυρίως(νιφαδόπτωση έως και κανονική χιονόπτωση πρόσκαιρα πάνω και από τα 700μέτρα).Όλα αυτά συνέβηκαν από την κυριαρχίου του βορειοδυτικού ανέμου ο οποίος ως παγερός από το εσωτερικό του ηπειρωτικού κορμού έριξε απότομα από χτες το απόγευμα τις θερμοκρασίες και τα επίπεδα παγοποιήσης κυρίως στις περιοχές γύρω από την Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα .Η θερμοκρασία έπεσε γενικώς την νύχτα και στην βορειοανατολική Αττική και σε κάποιες περιοχές που συνορεύουν με την Βοιωτία κατάφερε να χιονίσει πρόσκαιρα.

Όμως ενώ το πρωί είμασταν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες καθώς είχε "μπουκάρει" ο βορειοδυτικός επιφανειακός ο οποίος φαινόταν στους χάρτες οτι θα μπει έφερε αρκετά κρύες μάζες από την ηπειρωτική Στερεά Ελλάδα ρίχνοντας απότομα τα επίπεδα παγοποιήσης.

Στην συνέχεια μπήκε ο βορειοανατολικός άνεμος και η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει εντυπωσιακά(2-4οC) μέσα στην ημέρα παρά τα αξιόλογα φαινόμενα και το χιόνι σε κάποιες περιοχές γύρισε σε χιονόνερο ακόμα και βροχή.  Aυτην την ώρα χιονίζει Πάρνηθα πάνω από τα 1000μέτρα ενώ το λίγο χιονάκι Πεντέλη στην κορυφή θα πρέπει να είναι παρελθόν,όπως και σε άλλες περιοχές πο το πρωί χιόνισε πρόσκαιρα.

Επόμενες ώρες:

Ο καιρός θα συνεχίσει να είναι βαρύς ,χειμωνιάτικος και μουντός με χαμηλές νεφώσεις ,καιρό βορειοανατολικού ρεύματος και ισχυρούς βορειοανατολικούς επιφανειακούς ανέμους. Αξιόλογα φαινόμενα με την μορφή βροχής ή χιονόνερου θα εκδηλωνόνται σε περιοχές της βόρειας βορειοανατολικής Αττικής και φυσικά και στις περιοχές γύρω από τους ορεινούς όγκους της Αττικής ενώ μέσα στο λεκανοπέδιο ο καιρός θα είναι πιο σπαστός με νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές με λίγα ασθενή φαινόμενα.


Ο καιρός θα εντοπίζεται σε περιοχές γύρω από την Πάρνηθα,την Πεντέλη και τον Κιθαιρώνα αλλά και την βορειοανατολική Αττική με χιονόνερο τοπικά ενώ τα χιόνια που ανέβηκαν καθώς η θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει πάλι και έτσι θα κατεβούν και πάλι κάτω από τα 1000 μέτρα .Μέσα στην νύχτα θα χιονίζει τοπικά πάνω από τα 700-800 μέτρα σε Πάρνηθα πρόσκαιρα μέχρι και 600-700μέτρα -Κιθαιρώνα(500-600 μέτρα) ενώ στην Πέντέλη πάνω από τα 850-900μέτρα .

Σάββατο 24/12/2011 :

Ο καιρός θα ξεκινήσει μουντός στα βόρεια και ανατολικά του νομού με ψιλόβροχο-ψιλό χιονόνερο και ασθενείς τοπικές βροχές πιθανώς έως και μέτριας έντασης .Τις πρωινές ώρες τα χιόνια θα πέφτουν πάνω από τα 600-700 Πάρνηθα ενώ και στην Πεντέλη θα χιονίζει πάνω από τα 700-800 μέτρα .Στην κορυφή του Υμηττού δεν αναμένεται χιονόπτωση ή χιονόστρωση ,δεν αποκλείονται κάποιες νιφάδες με οριακές θερμοκρασίες .

Στην υπόλοιπη Αττική πιο ανοιχτός ο καιρός με νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνές.Όσο πιο νότια είσαι στο λεκανοπέδιο τόσο καλύτερος θα είναι ο καιρός.
Μέσα στην ημέρα μέχρι και το βράδυ τα φαινόμενα θα περιορσιστούν στους ορεινούς όγκους του νομού και θα έχουν την τάση μέσα στην ημέρα ολοένα και να εξασθενούν αλλά δεν θα σταματήσουν τελείως όσο το βόρειοανατολικό ρεύμα θα δίνει ορογραφικές νεφώσεις με υπολείμματα υετού.

Οι άνεμοι βορειοανατολικοί 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2-4οC στα υπερβόρεια ορεινά της βορειοανατολικής Αττικής-Πεντέλης ενώ στις υπερβόρειες περιοχές γύρω από Πάρνηθα--Κιθαιρώνα 1-3οC Τo μεσημέρι θα φτάσει τους 7-8οC και τοπικά ίσως 8-9οC στα νοτιότερα τμήματα του νομού αν το επιτρέψουν κάποια σπασίματα του καιρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου