Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Νέος γύρος χιονοπτώσεων στα ανατολικά προσήνεμα την Πέμπτη 1/3/2012



Συνεχίζει να είναι αναποφάσιστη αυτή η λίμνη να "πηγαίνει μπρος πίσω" και να μην αποφασίζει ποιος θα είναι ο τελικός της προορισμός.Έτσι τελευταία στιγμή θα έχουε μια οπισθοδρόμηση της λίμνης όπου θα ξαναδώσει φαίνόμενα στα ανατολικά προσήνεμα με την μορφή χιονοπτώσεων όχι μόνο σε ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο αλλά και σε κάποιες πεδινές περιοχές.

Έτσι από αργά σήμερα το βράδυ θα έχουμε φαινόμενα στην ανατολική Θεσσσαλία(Πήλιο-Ζαγορά-Πορταρτιά-Μακρυνίτσα κτ.λ) οπού εκεί θα τα φαινόμενα θα έχουν συνεχή χαρακτήρα και ίσως είναι και έντονα,στην ανατολική Στερεά-Εύβοια ,κεντρική&ανατολική Πελοπόννησο ,Κυκλάδες και Κρήτη.

Χιονοπτώσεις θα έχουμε και από το υψός της νότιας Χαλκιδικής και στις Σποράδες.

Αναλυτικότερα από σήμερα το βράδυ χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται στους νομούς Μαγνησίας,Φθιώτιδας,Βοιωτίας,Φωκίδας,Αττικής,Εύβοιας μέχρι και την Κορινθία στα σύνορα με την Αρκαδία και την Αργολίδα. Οι χιονοπτώσεις δεν αφορούν μόνο ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και περιοχές με υψόμετρα άνω των 100-150 μέτρων στην ανατολική Φθιώτιδα ,150-200μέτρα στην Βοιωτία 200-250 μέτρα στην Εύβοια καθώς και στα 300-400 μέτρα στην Αττική. Οι χιονοπτώσεις θα είναι μέσα στην Πέμπτη και κυρίως από τις πρωινές μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες μέτριας έντασης και πρόσκαιρα πυκνές κατά διαστήματα.

Τα υψόμετρα είναι ενδεικτικά(σε περιπτώσεις εξάρσεων κατέβουν πρόσκαιρα +-50μέτρα) .Επίσης δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για ακόμα πιο χαμηλά καθώς ο βορειοανατολικός άνεμος δεν το επιτρέπει.

Πιο έντονα φαινόμενα σε περιοχές προσήνεμες του Πηλίου,του Παρνασσού-Ελικώνα. Τα φαινόμενα θα συνεχίσουν μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης όπου από εκεί και έπειτα θα αρχίσουν να εξασθενούν ωστόσο μέχρι και νωρίς το πρωί της Παρασκευής ακόμα θα εκδηλώνονται ασθενείς χιονοπτώσεις κατά μήκος της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας μέχρι και την βόρεια Κρήτη.

Όσον αφορά την Αττική:

Από τις επόμενες ώρες αργά το απόγευμα και προς το βράδυ χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται στα ορεινά(Πάρνηθα-Κιθαιρώνας-Πεντέλη) μέχρι και τα 500-600 μέτρα

.Γρήγορα από τα ξημερώματα και μετά και με την αλλαγή της ημέρας στην Πέμπτη χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται πάνω από τα 300-400 μέτρα(πρόσκαιρα και στα 250-300μέτρα) .Στις υπόλοιπες περιοχές του λεκανοπεδίου θα εκδηλώνονται ασθενείς βροχές στα νότια πραθάλασσια ή χιονόνερο και στα υπόλοιπα πεδινά τμήματα 100-200 μέτρα χιονόνερο(πιθανώς και κάποια παράγωγα του χιονιού). Οι χιονοπτώσεις αρχικά τα ξημερώματα θα εστιάζονται πιο πολύ στην βόρεια Αττική από την πλευρά της Πάρνηθας αλλά και του Κιθαιρώνα( 12π.μ-6π.μ) ωστόσο από εκεί και έπειτα φαίνεται να μπάινει δυναμικά στο παιχνίδι και η βορειοανατολική Αττική με χιονοπτώσεις άνω των 250-350 μέτρων στην ΒΑ Αττική .Οι χιονοπτώσεις κατά διαστήματα θα είναι πυκνές. Μέχρι και αργά το απόγευμα φαίνεται να συνεχίζουν τα φαινόμενα με παύσεις κατά διαστήματα αλλά και περιόδους με αξιόλογες χιονοπτώσεις. Από αργά το βράδυ της Πέμπτης μέχρι και την Παρασκευή τα φαινόμενα θα τείνουν να εξασθενήσουν στο λεκανοπέδιο ωστόσο ο καιρός φαίνεται να παραμένει ακόμα στα βόρεια βορειοανατολικά του νομού.

Σημείωση: Νωρίς το πρωί της Πέμπτης δεν αποκλείεται πρόσκαρια λόγω εξάρσεων τα χιόνια να κατέβουν και λίγο πιο χαμηλά από τα (200-300μέτρα) αλλά γενικότερα ο βορειοανατολικός άνεμος μεταφέρει αρκετή υγρασία πάνω του και δεν αφήνει πολλά περιθώρια,εκτός και αν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή με τις θερμοκρασίες στα 850hpa . Προφανώς το κάτω όριο αν η θερμοκρασία πιάσει τους -7 στα 850hpa και υπάρξει κάποια υποστήριξη του -30 στα 500hpa ίσως να χιονίσει και στα 150-200 μέτρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4-5 και πρόσκαιρα 6-7 αργότερα στρεφόμενοι σε πιο βόρειους.

Η θερμοκρασία από -2-0οC στα υπερβόρεια του νομού ,στους 0-2οC στα βόρεια προάστια και στους 4-6οC η μέγιστη στα κεντρικά και νότια θαλάσσια παραθάλασσια τμήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου